Industrin före miljön med Alliansen

augusti 25, 2010 § Lämna en kommentar

Alliansen får inte många rätt när Svenska naturskyddsföreningen (SNF) granskar regeringens miljöpolitik (25/8-2010). Närmare bestämt bara fyra rätt av tjugo. Egentligen är det ingen nyhet, för det är precis som det brukar vara.

I sitt bidrag ”Kamikazehögern” undersöker Kajsa Ekis Ekman högerns miljöpolitik och dess syn på klimatkrisen. Synbarligen inspirerade av amerikanska charlataner som Rush Limbaugh, vars ”hemmagjorda teori om att växthuseffekten orsakas av vulkanutbrott” har moderaterna, tidvis med stöd av andra högerpartier, konsekvent satt industrins intressen framför miljön. Såväl i regeringsställning, 1991-94, som senare i opposition. Inför valet 2006 gick SNF:s ordförande Svante Axelsson så långt som att kalla moderaterna för ”miljöpolitikens absoluta nollpunkt”, skriver Ekman.

Och nu då? Jo, trots att ”den gångna mandatperioden innebar unikt goda förutsättningar för en kraftfull miljöpolitik, med starkare vetenskapligt stöd än någonsin, stor medial uppmärksamhet och ett starkt engagemang från allmänheten” har regeringen till och med gått bakåt i flera viktiga miljöfrågor, enligt SNF:s aktuella rapport.

Regeringen har bland annat öppnat för hårdare exploatering av våra stränder, hävt förbudet mot miljögiftet dekaBDE samt minskat naturvårdsanslaget för första gången i svensk miljöpolitiks historia.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna en kommentar

Vad är detta?

Du läser för närvarande Industrin före miljön med AlliansenHögerns svarta.

Meta